Γεώργιος Τσούλος

Καθηγητής

Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ το 1992, και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου του Bristol της Αγγλίας, το 1997. Από το 1994 ως το 1999 ήταν επιστημονικός συνεργάτης και κατόπιν μεταδιδακτορικός HEFCE Research Fellow στο πανεπιστήμιο του Bristol, κύριος ερευνητής σε βιομηχανικά και Ευρωπαϊκά συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα στην περιοχή των έξυπνων κεραιών και συστημάτων ΜΙΜΟ για ασύρματες επικοινωνίες. Σε αυτήν την πρωτοποριακή δουλειά και κυρίως στην ανάλυση και πειραματική επίδειξη σε πραγματικά κυψελωτά περιβάλλοντα τεχνικών beamforming, direction finding, optimum combining και της τεχνικής πολυπλεξίας SDMA, έχουν βασιστεί οι τεχνικές προδιαγραφές πολλών προϊόντων και προτύπων για 3G - 4G και έως σήμερα για 5G.

Ως το 2002 ήταν στο τμήμα Ασυρμάτων Επικοινωνιών του PA Consulting Group, στο Cambridge της Αγγλίας, όπου δούλεψε για εταιρείες απ'όλο τον κόσμο στην ανάλυση και σχεδίαση προχωρημένων συστημάτων ασυρμάτων επικοινωνιών. Tο 2003-2004 ήταν προσκεκλημένος επιστήμονας από το εξωτερικό, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENTER, του ΕΠΙΣΕΥ, ΕΜΠ. Από το 2005 είναι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου τώρα είναι Καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και διευθυντής στο εργαστήριο ασυρμάτων και κινητών επικοινωνιών (http://wmclab.uop.gr/). Είναι διευθυντής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα 'Προχωρημένα Συστήματα και Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών' και στο νεο-ιδρυθέν 'Σύγχρονες Ασύρματες Επικοινωνίες', ενώ ήταν αναπληρωτής πρύτανη έρευνας και ανάπτυξης από το 2013 ως το 2016.

Έχει δημοσιεύσει 2 βιβλία και έχει συμμετάσχει με κεφάλαια σε 5, ήταν editor σε 2 ειδικά τεύχη του IEEE Communications Magazine σε 'Adaptive antennas and MIMO systems', έχει 4 τεχνικές συνεισφορές σε διεθνή πρότυπα, 130 διεθνείς δημοσιεύεσεις (1789 citations) και έχει συγγράψει πάνω από 50 τεχνικές εκθέσεις. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε 4 διεθνή περιοδικά και στο IET Communications Journal, και μέλος τεχνικών επιτροπών σε πανω από 35 συνέδρια την τελευταία δεκαετία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στα συστήματα ασυρμάτων και κινητών επικοινιών με έξυπνες κεραίες, ΜΙΜΟ-ΜΑΜΙ, UAVs και THz.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις

  • D. A. Zarbouti, I. Stiakogiannakis, G. V. Tsoulos, G. E. Athanasiadou and D. I. Kaklamani, "OFDMA techniques in multicellular networks with total frequency reuse," Computer Communications, vol. 32, no. 3, pp. 522-530, 2009.
  • G. V. Tsoulos and G. E. Athanasiadou, "On the application of adaptive antennas to microcellular environments: radio channel characteristics and system performance," IEEE Transactions on Vehicular Technology, vol. 51, no. 1, pp. 1-16, 2002.
  • G. V. Tsoulos, G. E. Athanasiadou and R. J. Piechocki, "Low-complexity smart antenna methods for third-generation W-CDMA systems," IEEE Transactions on Vehicular Technology, vol. 49, no. 6, pp. 2382-2396, 2000.

Επικοινωνία

email: gtsoulos@uop.gr
περισσότερα: george's personal page