Πολιτική υποστήριξης και ανάπτυξης του προσωπικού του ΠΜΣ

Με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΜΣ ακολουθούνται πιστά τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από την ελληνική νομοθεσία για την εξέλιξη και εκλογή των μελών ΔΕΠ. Τα κριτήρια αυτά συμβάλλουν στη δίκαιη και αντικειμενική επιλογή του διδακτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, όλα τα νέα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τις απαραίτητες διδακτικές ικανότητες. Η πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής διασφαλίζεται από διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την προκήρυξη και την πρόσληψη/διορισμό τους.

Επισημαίνεται ότι στις 21/7/2022 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος για την παιδεία [νόμος 4957/2022 (Α΄141)]. Με τον νέο νόμο καταργήθηκε ο νόμος 4009/2011 (Α΄195) και θεσπίστηκαν νέες διαδικασίες και προϋποθέσεις για την εκλογή σε νέα (κενή) θέση ΔΕΠ.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 463 «Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΖ΄» του νέου νόμου, νέες θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (εκπαιδευτικού προσωπικού) που θα προκηρυχθούν έως και την 30η/04/2023, θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4009/2011 όπως ίσχυε κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Από την 1η/05/2023, νέες θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού θα προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω:
Α) Για νέες θέσεις που θα προκηρυχθούν μέχρι και 30/04/2023, σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 77 του ν. 4009/2011 όπως ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου, για την κατάληψη θέσης Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού οποιασδήποτε βαθμίδας πρέπει να πληρούνται από τον/τους υποψήφιους συγκεκριμένα κριτήρια (μεταξύ αυτών είναι και η διδασκαλία), όπως αναφέρονται στο άρθρο 9 του ν. 4521/2018, όπως τροποποίησε την περ. β της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 .
B) Για νέες θέσεις που θα προκηρυχθούν από 1η/05/2023 και εφεξής, σύμφωνα με τα άρθρα 138, 139 και 141 του ν. 4957/2022, για την κατάληψη θέσης Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού οποιασδήποτε βαθμίδας πρέπει να πληρούνται από τον/τους υποψήφιους συγκεκριμένα κριτήρια (μεταξύ αυτών είναι και η διδασκαλία), όπως αναφέρονται στο άρθρο 143 του ν. 4957/2022.

Στην παράγραφο 3 του σχετικού άρθρου, ορίζεται ότι η κρίση για εκλογή νέου μέλους ΔΕΠ βασίζεται στο συνολικό διδακτικό και ερευνητικό έργο του κρινόμενου, και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αξιολόγηση της διδακτικής του ικανότητας. Οι υποψήφιοι που «πληρούν τα προσόντα που απαιτούνται από τον νόμο για εκλογή σε θέση Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 143, καλούνται από τον Πρόεδρο του Τμήματος να δώσουν επιστημονική διάλεξη σε ένα (1) θέμα που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ενώπιον των μελών του Εκλεκτορικού Σώματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερόμενων φοιτητών» (άρθρο 147 παρ. 7) Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ που συνεργάζονται στο ΠΜΣ με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών, χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες για κινητικότητα, μετεκπαίδευση σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και υποστηρίζει το ερευνητικό έργο με την ανάπτυξη υποδομών, προμήθεια σύγχρονων οργάνων και βοήθεια στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών διεθνών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Παράλληλα, προωθεί τη συνεργασία με Καθηγητές της αλλοδαπής, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο.

Επίσης, οι καθηγητές του ΠΜΣ επιδεικνύουν αυξημένη επιστημονική κινητικότητα συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία. Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών υποστηρίζει την συμμετοχή των μελών ΔΕΠ του ΠΜΣ σε επιστημονικά συνέδρια της ημεδαπής και αλλοδαπής παρέχοντας σχετικές άδειες με γρήγορες και άμεσες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενθαρρύνει την επαγγελματική και επιστημονική ανάπτυξη του διδακτικού προσωπικού του ΠΜΣ, με την έγκριση χορήγησης διαφόρου τύπου αδειών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (αφορά όλες τις βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού) για:

  1. Επιστημονικούς λόγους για το εσωτερικό ή το εξωτερικό (άρθρο 157 του ν. 4957/2022) (ένα έτος για κάθε έξι έτη συνεχούς υπηρεσίας ή έξι μήνες για κάθε τρία έτη συνεχούς υπηρεσίας). Η άδεια χορηγείται με απλές αποδοχές και στην περίπτωση που αφορά εξωτερικό οι αποδοχές προσαυξάνονται κατά 80% (μόνο εφόσον η συνεργασία στο εξωτερικό δεν περιλαμβάνει αμοιβή). Η άδεια χορηγείται ύστερα από συμπλήρωση τριών ετών πραγματικής υπηρεσίας στο ΑΕΙ.
  2. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού σε συνέδρια κ.λ.π. αποτελεί δικαίωμα του και δεν απαιτεί χορήγηση άδειας
  3. Απασχόληση σε Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι τρία ακαδημαϊκά έτη (άρθρο 158 παρ. 5 του ν. 4957/2022)
  4. Παράλληλη απασχόληση σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος (άρθρο 158 παρ. 3 του ν. 4957/2022).

Για το Λοιπό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΕΕΠ και ΕΔΙΠ χορηγούνται άδειες εκπαιδευτικές, για συνέδρια, σεμινάρια κλπ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ΠΔ. 147/2009.

Η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με την κατασκευή νέων ή τη βελτίωση υπαρχουσών αιθουσών διδασκαλίας, έχει αυξήσει τις δυνατότητες των μελών ΔΕΠ που συνεργάζονται με το ΠΜΣ να εισάγουν νέες καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. Παράλληλα, η διαρκής ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών, με την προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, αυξάνει και τις δυνατότητες συμμετοχής σε απαιτητικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Οι παραπάνω δράσεις, αφενός μεν ενισχύουν και τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα, αφετέρου δε προωθούν και την επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού.

Last update: 10-01-2025